Gezonde voornemens

We zijn alweer een tijdje onderweg naar het nieuwe jaar, en wellicht herinner je je dat je eind vorig jaar goede voornemens hebt gemaakt voor dit jaar. ­Voornemens rond afvallen en gezonder leven. Weet je nog? Lukt het je nog steeds of kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Praktijk voor Leefstijl is een jonge, dynamische en unieke praktijk in voedings- en leefstijladviezen. Mirjam Veltman is eigenaresse van deze praktijk en sinds 2010 voedings- en gedragsdeskundige in Drachten. Zij stimuleert vitaliteit door balans aan te brengen in voeding, beweging en gedrag. Tegenwoordig heeft Mirjam een diagnose- en behandelcentrum voor leefstijl gerelateerde aandoeningen, met een werkwijze die de mens ziet en behandelt als compleet mens.

De risico’s van crashdiëten

Veel mensen volgen allerlei ‘crashdiëten’, waarbij je met behulp van poeders, pillen en shakes in korte tijd heel veel afvalt. Maar dit kan risico’s met zich meebrengen, zoals de kans op een lagere botdichtheid, dus meer kans op botbreuken. Diëten met heel weinig energie (calorieën) kunnen de lever en het hart onder druk zetten. Een zeer eiwitrijk dieet kan schadelijk zijn voor de nieren. En wanneer je weer gewoon gaat eten en terugvalt in jouw oude eetgewoontes, kom je weer heel veel aan in korte tijd. Dit is het zogenaamde ‘jojo-effect’. Je lichaam wil de tekorten weer aanvullen en gaat dit opslaan in de vorm van vet. Uiteindelijk heeft het crashdieet niet het beoogde resultaat bereikt.

Leefstijlaanpassing

Bij Praktijk voor Leefstijl volg je dus geen dieet, maar jouw leefstijl wordt aangepast. Normaal eten en normaal bewegen, gericht op jouw situatie. Je krijgt een persoonlijk leefstijladvies, gericht op voeding, beweging en het welzijn. De adviezen op mentaal gebied worden gegeven door middel van mindfulness en coaching volgens gestalttherapie en systemisch werken.

Beweging

Beweging is een belangrijk onderdeel bij afvallen en je ­mentaal en lichamelijk fitter voelen. Beweging zorgt ervoor dat je stofwisseling in gang gezet wordt. Hierdoor ga je over op vetverbranding.
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit komt bij Praktijk voor Leefstijl tot uiting in de methode ‘Mindful afvallen’. Deze methode geeft je inzicht in jouw eet- en beweegpatroon, maar geeft ook inzicht in gedrag en emotie rondom eten en bewegen.
Heb je belangstelling voor deze unieke methode in Drachten? Ga eens langs bij Praktijk voor Leefstijl voor een kennismakingsgesprek!